25 november 2015

De meeste van jullie weten al dat ik sinds een paar weken meedoe aan de Weight Wachters. Eten wat je wilt en toch afvallen? Dat klinkt heel goed! Oké je kan natuurlijk niet alles onbeperkt eten en dan verwachten dat je wekelijks een kilo kwijt raak. Als je het maar met mate doe, kan je makkelijk een pizza eten of een reep chocola naar binnen werken. Vandaag deel ik mijn tips om af te vallen zonder te sporten.

Even een disclaimer vooraf. Ik ben geen expert in voeding en afvallen, maar ik heb er wel ervaring mee en ik vertel wat voor mij het beste werkt. 
1. Drink minstens anderhalf tot twee liter water

Oké heel flauw, dit is algemeen bekend maar ontzettend waar. Ik drink dagelijks twee liter water en ja ik ga met regelmaat naar de wc, maar het werkt wel! Als ik heel veel zin hebt in wat zoets, dan drink ik eerst twee glazen water en dan is die trek meestal wel weg. Door genoeg water te drinken voert je lichaam de afvalstoffen weg uit je lichaam. En dat doe je door naar de wc te gaan.
2. Alternatief voor snacks en tussendoortjes

Voordat ik begon aan de Weight Wachters nam ik vaak een koekje mee naar mijn werk, of zo’n ontbijtkoek reep. Lekker voor tussendoor, maar eigenlijk kan je beter wat anders meenemen, wat net zo lekker is! Rond deze tijd van het jaar zijn er weer taaitaai poppen. En dan heb ik het niet over die grote, maar zo’n zak vol met van die taaitaai poppen. Je kan de zak leegeten, maar dat zou ik niet doen. Neem er eens drie mee naar je werk of school en je merkt dat dit ook een lekker tussendoortje is. Of wat denk je van lange vingers? Zit een suikerlaagje op en ze smaken ook nog eens lekker. Neem eens een halve komkommer mee, of een banaan, mandarijn of appel. Ook heerlijk!
3. Ga niet dagelijks op de weegschaal staan

De weegschaal was voorheen mijn beste vriend. Ik zag hem elke dag en minstens twee keer per dag stond ik erop. S’ochtends weeg je natuurlijk minder dan s’avonds, maar probeer eens één keer in de week s’avonds op de weegschaal te staan. Zo zie je elke week wat je gewicht is en dat kan je bijhouden. Het is ook helemaal niet erg als je een keer aankomt, want zo werkt afvallen nou eenmaal. Probeer gemotiveerd te blijven en focus je eigen op je doel.

4. Beweeg minstens 30 min op een dag

Een puntje wat ik best wel lastig vind, is minimaal 30 min op een dag bewegen. Ik doe zittend werk en ik heb drie pauzes op een dag. Tja echt veel bewegen doe ik dus niet. Maar in plaats van zittend in de kantine je brood op te eten, kan je ook een ommetje maken van 10 minuten. Pak een plastic beker met water en vul hem telkens bij in plaats van een flesje water bij je bureau. Loop een extra rondje als je naar de wc moet. Als je thuis bent de hele dag, schoonmaken telt ook als bewegen!

5. Voel je niet schuldig als je wat ongezonds eet

Hier had ik in het begin veel moeite mee. Ik voelde mij schuldig toen ik een wijntje dronk. Maar zo moet je helemaal niet denken. Je gaat het nooit volhouden als je dag in dag uit gezond eet en jezelf weg trek van al dat lekkers. Gun jezelf eens wat. Doordeweeks eet ik vrijwel gezond, maar in het weekend wil ik weleens gaan lunchen, een wijntje drinken of een bak ijs leegeten. Dat kan gewoon! Ik probeer dan de dag erna licht te eten met magere yoghurt met diepvriesfruit of een schaaltje met verschillende soorten fruit.

6. Varieer met ontbijt, lunch en avondeten

Ik ben iemand die graag elke dag hetzelfde ontbijt. Maar nu eet ik een keer een boterham, crackers, een eitje of gewoon een bakje kwark of yoghurt. Dat is ook heel lekker. Je lichaam gaat eraan gewend raken dat je hetzelfde eet en zo val je helaas niet af. Probeer elke dag wat anders te eten, of anders om de dag en eet gevarieerd. 

7. Hoelahoepen terwijl je serie kijkt

Ik ben anti sporten, ik vind er geen hol aan en ik doe het liever ook niet. Maar ik vind sporten opeens niet zo erg meer als ik mijn serie kan kijken. Ik ga dan lekker hoelahoepen, of oefeningen doen met mijn gewichtjes. Zo ben ik afgeleid en doe ik toch nog aan sporten. Als dit ook niet wilt, het hoef natuurlijk niet! Zelf doe ik dit tussen de 1 en 3 keer per week.

8. Zie het niet als een verplichtig

Als jij telkens gaat denken dat je moet afvallen gewoon omdat het moet, dan gaat het niet werken. Ik wou afvallen omdat ik erachter kwam, dat ik waarschijnlijk niet heel erg oud zou gaan worden met mijn gewicht en levenstijl. Je moet het echt zelf willen en het moet geen verplichting worden.

9. Verander je levenstijl

Ik zag er eerst best wel tegenop om te gaan afvallen. Maar eigenlijk moet je het heel simpel bekijken. Je verander je levenstijl, je eetstijl en je kan alsnog eten wat je wilt Ik sta nu vaker stil bij wat ik eet en na een week of twee begon ik ook echt te genieten van het eten.

10. Geef niet op als je even niet afval

Het kan zomaar zijn dat je de eerste drie weken elke week een kilo afvalt, maar dat je dan de vierde week opeens niks afvalt. Geen zorgen, je lichaam is gewend geraakt en moet weer een duwtje in de juiste richting krijgen. Bij sommige mensen is dit zo weer weg, maar bij andere mensen kan het wel een paar weken volhouden. Geef het dan vooral niet op maar blijf gemotiveerd. Je lichaam doet er dan gewoon wat langer over.
Dit waren mijn tips om te gaan afvallen zonder sporten. Zoals ik aan het begin al aangaf ik ben geen expert, maar ik vertel dit op basis van mijn eigen ervaringen. 
Doe jij aan sporten?

5 reacties

  25 november 2015

  Fijn artikel, ik sport zelf dagelijks. Belangrijkste is inderdaad gewoon dat het een levensstijl wordt zodat je automatisch gezond wilt eten en dat je vanzelf aan het sporten bent.  25 november 2015

  Ik sport helemaal niet veel en ben het met je eens dat je zeker ook op je eten moet letten en dat het een levensstijl is! Toch is sporten zeker niet verkeerd!  25 november 2015

  Hele goede en fijne tips. Ik ga ze zeker onthouden!  25 november 2015

  Ik probeer toch ook op mijn voeding te letten, maar sporten doe ik niet meer maar ik moet er dringend terug aan beginnen. Volgens mij ben je al een paar kilootjes kwijt, want het is mij al opgevallen op je foto's :). Je straalt meid!
  X  26 november 2015

  Je levensstijl veranderen vind ik een heel belangrijke tip! Ik probeer de laatste jaren veel rekening te houden met gezonde tussendoortjes. Zelfgemaakte 'clean' koekjes enz helpen voor mij wel, want ik kan moeilijk zonder en als ik chocolade eet probeer ik zoveel mogelijk boven 80% cacao naar binnen te werken. Daar heb je ook snel genoeg van. En net zoals Saraya zegt: je ziet er echt goed uit meid! Succes nog 🙂Laat een reactie achter

CommentLuv badge